Pagini

joi, 10 octombrie 2013

Jean-Baptiste Duroselle - Istoria relațiilor internaționale vol. I

Autor: Jean-Baptiste Duroselle 
Titlu: Istoria relațiilor internaționale vol. I 
Editură: Ed. Științelor Sociale și Politice      
An: 2006        
Număr de pagini: 396    
OCR: Da        
Bookmarks: Da        
Copertă: Da        
Sursă: Proprie           
Calitate: Foarte bună




În noiembrie 1918, Marele Război lua sfârșit. Douăzeci și unu de ani mai târziu, Europa este din nou cuprinsă de flăcări, iar dezastrul nu întârzie să se extindă în întreaga lume. Cum se poate explica eșecul forțelor păcii? De ce tratatele încheiate după Primul Război Mondial nu au putut asigura reconcilierea între popoare? Din ce motiv statele nu au încercat să depășească tensiunile dintre ele și să ajungă la o înțelegere?
Cel de-al Doilea Război va fi total. Încheierea lui a propulsat în prim-planul scenei politice internaționale noi actori: Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Sovietică. Au reacționat aceștia, după război, mai bine decât predecesorii lor? A triumfat securitatea colectivă odată cu crearea ONU? Înfrângerea Italiei fasciste, capitularea Germaniei naziste, zdrobirea Japoniei au condus spre o lume a păcii?
Sunt întrebări la care și-a propus să răspundă în volumul de față, Jean-Baptiste Duroselle, profesor de istoria relațiilor internaționale la Sorbona. El are meritul de a sintetiza cunoștințe indispensabile care să permită o evaluare lucidă a evenimentelor din epoca analizată, și pe baza lor să emită ipoteze într-o perspectivă istorică.