Pagini

luni, 17 octombrie 2016

Jean-Baptiste Duroselle & Andre Kaspi - Istoria relațiilor internaționale vol. II

Autor: Jean-Baptiste Duroselle & Andre Kaspi
Titlu: Istoria relațiilor internaționale vol. II
Editură: Ed. Științelor Sociale și Politice      
An: 2006        
Număr de pagini: 484 
OCR: Da        
Bookmarks: Da        
Copertă: Da        
Sursă: Proprie           
Calitate: Foarte bună




După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial a început războiul rece, în care se înfruntau Statele Unite și Uniunea Sovietică. Dintr-o dată, lumea a devenit bipolară. Fiecare din aceste două superputeri adună în jurul său aliați și prozeliți. Curând va apărea o a treia forță, China, ce încearcă să se delimiteze față de cei doi poli principali.
Care sunt originile războiului rece? Cum se explică faptul că, deși izbucnesc conflicte pe toate continentele, acestea își păstrează caracterul local și nu degenerează într-un război planetar, care ar produce mai multe pagube decât utilizarea armelor nucleare? Cum au evitat marile puteri o confruntare directă? Ce politici ar putea să elaboreze și să aplice celelalte națiuni?
Prin dispariția Uniunii Sovietice totul s-a schimbat. În timp ce Rusia, China și Uniunea Europeană continuă să dețină un loc important în viața internațională, doar Statele Unite și-au păstrat statutul de superputere politică, diplomatică, economică, tehnologică, militară și culturală.
Există vreo garanție că pacea va triumfa? Care sunt riscurile unei conflagrații mondiale? În ce zone ar putea izbucni conflicte? Care sunt consecințele atentatelor de la 11 septembrie?
O parte importantă a studiului este rezervată evenimentelor internaționale din 1989 până în zilele noastre. Cum a devenit Rusia moștenitoarea Uniunii Sovietice? Care au fost consecințele dezmembrării imperiului sovietic și ale căderii zidului Berlinului?
Autorii nu se tem de provocări. Ei încearcă, pe baza datelor existente, să descifreze ce ne rezervă viitorul. Consecințele mondializării, ale expansiunii islamului sunt doar câteva dintre problemele la care ei oferă răspunsuri.
Jean-Baptiste Duroselle și Andre Kaspi, primul, fost profesor de istoria relațiilor internaționale la Sorbona, cel de-al doilea, succesorul său, oferă o carte de excepție care nu trebuie să lipsească din biblioteca nici unei persoane pasionate de istorie, politică și, în general, de înțelegerea evoluției lumii în care trăim.